Onze visie op de Algemene Verantwoording Gegevensbescherming (AVG)

Onze visie op de Algemene Verantwoording Gegevensbescherming (AVG)

DearBytesOnze visie op de Algemene Verantwoording Gegevensbescherming (AVG)

Compliance met de AVG

Op 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) in werking getreden. Deze nieuwe Europese privacywet- en -regelgeving heeft door haar enorme reikwijdte een grote impact. Zo treft deze wet elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt. De AVG verplicht organisaties om adequaat persoonsgegevens te beschermen en beveiligen, en stelt hier eisen aan.

Het zal vast geen verrassing zijn, dat wij als securityorganisatie blij zijn met deze vergrote aandacht voor bescherming van persoonsgegevens. De AVG  biedt een hogere mate van ‘sense of urgency’ aan security, wat nog dikwijls ontbreekt bij het management. Door de vereisten van de AVG komen  security en privacy hoog op de agenda te staan van het bestuur.

We horen regelmatig dat de privacywetgeving erg uitgebreid is, maar ook best complex. ‘We zien door de bomen het bos niet meer’, is een veelgehoorde reactie. Dit zit vooral in het proberen te vertalen van de AVG-vereisten naar de eigen specifieke situatie. Mag het dan wel of juist niet? Er is nog onvoldoende jurisprudentie en ervaring om hier sluitende antwoorden op te krijgen. Daarnaast blijft het voor kleinere organisaties een uitdaging om deze inspanningen te beleggen in hun huidige bedrijfsvoering.

De AVG zorgt voor verantwoordingsplicht

Ondanks de bovengenoemde moeilijkheden is het belangrijk om het doel van de AVG niet voorbij te streven. Het is de verantwoordelijkheid van elke organisatie om zorgvuldig met verwerking van persoonsgegevens om te gaan.

Wees daarom alert op jouw gegevens, die van jouw klanten en/of patiënten. Kies ervoor om hierin te investeren. Laat je niet leiden door angstmarketing, maar voel je hiertoe verplicht net zoals het op orde hebben van de financiële huishouding. Privacy en security behoren immers in deze tijd tot de basis van elke organisatie. Juist door principes als privacy by design en security by design te omarmen, zien we dat deze thema’s doordringen tot de kern van ontwikkeling en innovatie van een organisatie.

AVG: de belangrijkste veranderingen

Wat zijn de gevolgen van de gewijzigde privacywetgeving?

Download whitepaper
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Nu hulp nodig? Doe een Privacy Quickscan!

Wij kunnen helpen inzicht te krijgen in wat je te wachten staat

Download factsheet
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.