Windows Server 2003 End of Life per 14 juli 2015

Windows Server 2003 End of Life per 14 juli 2015

DearBytesNieuwsProduct updatesWindows Server 2003 End of Life per 14 juli 2015

maandag 8 december 2014

Nadat vorig jaar Windows XP End of Life is gegaan, is het 14 juli 2015 de beurt aan Windows Server 2003. Dit houdt in dat Microsoft vanaf dat moment geen updates meer uitbrengt voor dit besturingssysteem. We willen u nogmaals attenderen, zodat u alsnog maatregelen kunt nemen. Iets wat Microsoft natuurlijk zelf ook doet op hun website.

Met het End of Life gaan van Windows Server 2003 is het risico aanwezig dat er na 14 juli 2015 kwetsbaarheden in het besturingssysteem ontdekt worden, die niet meer verholpen worden. Deze kwetsbaarheden geven criminelen de mogelijkheid om ongemerkt data te stelen of servers en het netwerk te infecteren met malware.

Waarschijnlijk zijn er nog honderden, zo niet duizenden organisaties in Nederland alleen al die nog gebruik maken van minimaal één Windows 2003 Server. Misschien is uw organisatie hier ook wel een van, omdat u bijvoorbeeld een business applicatie heeft die geen nieuwer besturingssysteem ondersteunt. Of misschien staan er nog een aantal exemplaren die in de vergetelheid zijn geraakt.

We hebben gelukkig nog even voordat het 14 juli is. Tot die tijd zijn er drie dingen die u kunt doen. Wellicht kent u de vergelijking met de kluis nog van ons artikel over de EOL van XP: de situatie met Windows Server 2003 is vergelijkbaar met een oude kluis waarin geheime documenten worden bewaard. Deze kluis is echter verouderd: het slot rammelt en aan de achterzijde zit een gat. De fabrikant kan of wil dat gat niet te dichten, want het materiaal waarvan die kluis uit 2001 is vervaardigd, is niet meer voorhanden. Er zijn dan drie mogelijkheden:

  1. Je bent geen expert in kluizen, dus je negeert het probleem (dit is vergelijkbaar met hoe veel bestuurders en managers überhaupt met kwetsbaarheden omgaan)
  2. Je koopt een nieuwe kluis (dit is de beslissing om alle Windows 2003 servers in kaart te brengen en te vervangen door bijvoorbeeld een nieuwere versie van Windows)
  3. Je huurt een expert in om het gat in de kluis te dichten (maatregelen treffen om het gebruik van Windows Server 2003 tijdelijk veilig en acceptabel te houden)

Het mag ook in dit geval voor zich spreken dat optie 1 geen reële optie is. Optie 2 is iets wat u zelf kunt ondernemen en optie 3, daar kan DearBytes u bij helpen. Door een combinatie van verschillende beveiligingstechnieken kunnen we helpen voorkomen dat deze systemen een beveiligingsrisico gaan vormen. Wilt u meer weten over deze technieken of wilt u gewoon eens verder praten over dit onderwerp, neem gerust contact met ons op.