AWAREWAYS is ING Starter van de Maand januari

AWAREWAYS is ING Starter van de Maand januari

DearBytesNieuwsOver DearBytesAWAREWAYS is ING Starter van de Maand januari

dinsdag 5 januari 2016

PERSBERICHT


Arthur Timmerman (35), Maarten Timmerman (44) en Geertje Veenbergen (33) zijn met hun in Utrecht gevestigde bedrijf AWAREWAYS Starter van de Maand januari 2016. AWAREWAYS richt zich op de menskant van informatiebeveiliging. Zij leren medewerkers in een organisatie om risico’s te herkennen en daarnaar te handelen.

Informatiebewustzijn

“Met aantrekkelijke middelen, zoals e-learnings met interactieve films vergroten we het informatiebewustzijn – de info awareness – van mensen.” Een sterk wachtwoord, “geprinte documenten meteen meenemen, geen gevoelige informatie op je bureau laten liggen en niet klikken op phishing mails, het zijn allemaal logische handelingen die helpen bij het veilig stellen van informatie.

Techniek vaak leidend

“Investeringen in informatieveiligheid zijn vaak gericht op de techniek”, stelt Arthur “maar in meer dan 70% van de gevallen waar er een informatielek ontstaat, komt dat door menselijk handelen.” AWAREWAYS richt zich specifiek op dat handelen. De ondernemers hebben dan ook een achtergrond in de psychologie en communicatie. “Een goed beveiligd computersysteem is bijvoorbeeld voor een crimineel omslachtig om te hacken, maar als hij jouw wachtwoord heeft weten te ontfutselen is het een fluitje van een cent.”

Marktleiderschap

“Wij zijn anderhalf jaar aan de slag en hebben al veel grote klanten”, zegt Maarten. “De markt is nog redelijk onontgonnen, maar het onderwerp leeft steeds meer bij bedrijven. Mogelijk vanwege bekende informatielekken die in de media zijn beschreven, zoals Snowden of de hack bij Sony.” In vijf jaar wil AWAREWAYS meerdere middelen en producten inzetten en marktleider zijn.

Meten is weten

Wanneer heeft een organisatie de diensten van AWAREWAYS nodig? “Wij hebben samen met de Universiteit van Utrecht een onderzoek ontwikkeld waarmee we de mate van informatiebeveiligingsbewustzijn kunnen meten” zegt Geertje. “ Dat is in de branche uniek en het draagt bij aan het concreet maken van het onderwerp binnen organisaties.”

Familie in de zaak

Van de drie ondernemers zijn er twee broers. “Dat is wel speciaal”, vertelt Arthur. “Je gaat toch op een andere manier met elkaar om. En je moet je zakelijke belangen niet door je familiezaken heen laten lopen.” De broers hebben daarom heel bewust de zakelijke afspraken die ze met elkaar hebben extra goed geregeld.

Aanlooptijd

“Als je een goed plan hebt, wil je meteen gaan ondernemen”, zegt Geertje “maar er ging best wel tijd zitten in het ontwikkelen van content. En de tijd tussen je eerste acquisitiegesprek en de uiteindelijke opdracht en eerst betaalde factuur kan soms tergend lang zijn. Die tijd moet je kunnen overbruggen, zonder dat je noodgrepen hoeft te nemen op je product of prijs.”

Lean en mean

“Wat me echt een kick geeft, is dat echt grote bedrijven kiezen voor een klein bedrijf als de onze”, vult Maarten aan. “Dat zag je vroeger minder, toen deden ze alleen zaken met andere grote bedrijven. Inmiddels is dat gekeerd: Ook de grotere spelers kiezen voor lean en mean.”