Terugblik: opening DearSOC 19 mei

Terugblik: opening DearSOC 19 mei

DearBytesBlogTerugblik: opening DearSOC 19 mei

woensdag 3 juni 2015

Op 19 mei openden wij onze nieuwe vestiging in Den Haag. We noemen dat het DearSOC, omdat het dient als het Security Operations Center van DearBytes. Van daaruit houden wij 24 uur per dag, 7 dagen in de week en 365 dagen in het jaar de netwerken van onze klanten veilig. Dat doen we al jaren, maar de laatste tijd vragen steeds meer klanten ons hen in beheertaken te ontzorgen en we hadden dus meer ruimte nodig. Maar goed, we hebben de laatste tijd al voldoende geschreven over onze beweegredenen om een nieuw SOC te bouwen en de keuze voor Den Haag.

Videoverslag Opening DearSOC 19-mei

Waar ik nu op wil inzoomen, zijn de ervaringen van de openingsdag zelf. Om maar direct te beginnen met het videoverslag dat wij die dag maakten:

People & Security

CheeseWorks-0136Voor ons was de opening natuurlijk een dag waarop wij onszelf van onze beste kant wilden laten zien. Trots als we zijn op ons nieuwe high-tech onderkomen en de sfeer in onze organisatie in brede zin. Het thema van de dag was dan ook “People & Security”: onze mensen met hun expertise. Om dit tot uiting te brengen, hingen we overal foto’s van onze medewerkers op met hun persoonlijke motivatie bij security.

We begonnen de dag met een korte video over DearBytes met direct opvolgende een plenaire sessie met ondergetekende en Hans de Vries (zie verderop). De getoonde video staat inmiddels ook online: target=”_blank”>DearBytes Introductie 2015.

Expertsessies

Daarnaast verzorgden wij naast de rondleiding door het SOC zelf, een aantal expertsessies in het meeting center van New Babylon:

Paneldiscussie

opening-dearsoc-0203Aan het einde van de dag sloten wij af met “borrelpraat”. We hadden een paneldiscussie voorbereid, maar om te voorkomen dat een typische paneldiscussie-waar-niemand-op-zit-te-wachten zou worden, staken we hem wel luchtig in. Daarbij geholpen door moderator Joost Hoebink, die dat erg vakkundig en leuk deed. Aan het panel deden diverse experts mee:

focus15logoDe zaal met bezoekers werden door Hoebink actief betrokken bij de discussie. Daarvoor hadden wij een speciale microfoon geregeld, een “catchbox”, die zonder problemen door de zaal gesmeten kon worden. Leuk effect natuurlijk, maar ook gewoon praktisch. Om deelname aan de discussie extra te stimuleren, loofden wij een prijs uit. Degene met de beste bijdrage mocht met DearBytes mee naar de jaarlijkse conferentie van Intel Security van 26-28 oktober in Las Vegas: FOCUS2015.

opening-dearsoc-0201Het ticket naar FOCUS 2015 werd gewonnen door één van onze bezoekers uit België. Vanwege zijn actieve deelname en meerdere goede bijdragen. DearBytes is altijd vertegenwoordigd op FOCUS en wordt ook altijd vergezeld door klanten. Ook dit jaar bent u van harte welkom met ons mee te gaan! Interesse? Neem dan contact op met uw accountmanager of laat onderaan deze pagina uw gegevens achter.

SOC in Demo stand

soc room managed servicesHet SOC zelf werd tijdens de rondleiding bemand door twee van onze consultants. De apparatuur draaide in demo modus in verband met vertrouwelijkheid. Wie graag de diepte in wil met onze SOC analisten, nodigden wij van harte uit voor een klant-specifieke meeting in het SOC. Maar ook u, lezer, bent natuurlijk van harte welkom. Neem voor een expertsessie met uw en ons security-team in ons SOC in Den Haag contact op met uw accountmanager.

Speciale gasten

De openingsdag werd verrijkt door aan aantal speciale gasten. Allereerst togen een kleine 100 klanten naar Den Haag om bij de opening aanwezig te zijn. Daarnaast waren vertegenwoordigers van onze partners en sponsors aanwezig:

Hans de Vries, NCSC

opening-dearsoc-0089Namens het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) sprak de nieuwe directeur Hans de Vries de aanwezigen toe. Hij vertelde over het werk van het NCSC, gaf enkele statistieken en sprak over het belang van de publiek-private samenwerking in informatiebeveiliging. De cijfers die het NCSC verzamelt en publiceert over security incidenten in Nederland liegen er niet om: het is een groeiend probleem. En zo sloot het verhaal van de heer De Vries prima aan op de motivatie voor DearBytes om het SOC te bouwen. Namelijk om onze klanten te helpen dat groeiende probleem het hoofd te bieden.

Ingrid van Engelshoven, Wethouder Den Haag

opening-dearsoc-0108En de openingshandeling zelf werd verricht door wethouder Ingrid van Engelshoven. Haar portefeuille in Den Haag is die van Kenniseconomie, Internationaal, Jeugd en Onderwijs (KIJO). En in die rol tracht zij de werkgelegenheid te stimuleren in Den Haag, waarbij cybersecurity één van de aandachtsgebieden is. Den Haag wil tenslotte de cybersecurity hoofdstad van Europa zijn.

Michiel Steltman, DINL

CheeseWorks-0191Zoals gezegd nam Michiel Steltman deel aan de paneldiscussie. Hij is voorzitter van de Stichting Digitale Infrastructuur Nederland. En vertegenwoordigt daarmee de Nederlandse sector van digitale infrastructuur aanbieders zoals AMS-IX, SIDN, SURFnet, hosting providers en data centers. Vanuit die positie natuurlijk een ideale kandidaat om mee te discussiëren over beleidsmatige ontwikkelingen die momenteel lopen zoals terughacken door politie en alles rondom surveillance. En die rol pakte hij dan ook volledig: een prima bijdrage.

SOC Capabilities

Het DearSOC kan u op verschillende manieren ontzorgen in operationele securitytaken. Dit zijn de managed services die wij momenteel leveren:

  • McAfee ePO (Endpoint Protection)
  • SIEM
  • Vulnerability Scanning
  • Intrusion Detection / Prevention
  • Advanced Threat Protection
  • Next Generation Firewall
  • Web content scanning
  • Email content scanning
  • Data Loss Prevention

Security Monitoring Service

SIEM DashboardEen unieke dienst die wij vanuit het DearSOC leveren is de Security Monitoring Service. Met deze dienst schakelt u DearSOC in om 24×7 detectie en response toe te passen op uw bestaande security infrastructuur. U heeft tenslotte wellicht al een firewall, endpoint protection enzovoort, maar wie kijkt daar eigenlijk continu naar? Dit operationeel beheer is vaak een ondergeschoven of achtergestelde taak en dat is een kwestie van tijd en expertise, niet zozeer van techniek. Met de Security Monitoring Service vullen we dus precies dat gat van tijd en expertise voor u in.

Afsluitend

De opening was wat ons betreft een succes. We hebben veel positieve feedback ontvangen en daardoor zijn we al aan het nadenken om jaarlijks iets soortgelijks te organiseren.

opening-dearsoc-0017Dat het zo’n succes was, hebben we natuurlijk te danken aan onze medewerkers zelf: iedereen, zowel aanwezig als afwezig heeft hieraan bij gedragen, en in het bijzonder de experts en natuurlijk de matchmakers! Daarnaast is ook het evenementenbureau waarmee wij hebben samengewerkt een zeer bepalende factor geweest: Eventive. Een aanrader!

Dus: bedankt allemaal, en graag tot een volgende keer!