Stijging ransomware infecties

Stijging ransomware infecties

DearBytesBlogStijging ransomware infecties

woensdag 17 december 2014

DearBytes ziet de afgelopen weken een stijging in het aantal ransomware infecties. Ransomware doet wat de naam al zegt, de bestanden worden gegijzeld. Een veelgebruikte techniek is om Office documenten met encryptie te versleutelen. Dit houdt in dat de bestanden niet langer te gebruiken zijn, het virus toont een melding dat de gebruiker de sleutel kan ontvangen door losgeld te betalen. Veelal worden de infecties verspreid via verschillende phishing e-mails. De e-mails bevatten een zip bestand met een executable of een link naar een website waar een executable wordt aangeboden. Ondernemingen besteden veel tijd aan het terughalen van de bestanden via backups en in sommige gevallen wordt er betaald om de bestanden via de criminelen terug te krijgen.

In zakelijke omgevingen hebben gebruikers veelal schrijfrechten op een grote hoeveelheid bestanden in het netwerk. Wanneer de gebruiker geïnfecteerd raakt met ransomware heeft dit impact op alle bestanden waar de gebruiker op dat moment toegang toe heeft. Denk hierbij aan documenten op de persoonlijke schijf, maar juist ook aan documenten op de gedeelde schijven. De impact van een infectie rijkt dus vele malen verder dan de gebruiker zelf en kan flinke impact hebben op de volledige organisatie.

Advies tegen ransomware infecties

Allereerst adviseren wij een up-to-date anti-virus oplossing om deze ransomware infecties tegen te houden. Maar vooral het gedrag van uw medewerkers is cruciaal. Wanneer criminelen een nieuwe phishing campagne opzetten maken ze namelijk meestal gebruik van nieuwe versies van het virus om zo anti-virus detecties te voorkomen. Daarom is het ook belangrijk om uw werknemers te trainen in hoe ze met dergelijke phishing e-mails moeten omgaan.

Flyer Security Tips

DearBytes heeft een flyer beschikbaar met 10 belangrijke tips om werknemers te helpen om een phishing aanval te herkennen. De flyer vindt u hier.

Wilt u weten hoe kwetsbaar uw organisatie is? DearBytes kan dit door middel van een zelf opgezette phishing test aantonen en u helpen hiertegen te beschermen. Neem contact met ons op via 0250-750250 voor meer informatie.

E-learning

Onze zusteronderneming BitSoldiers biedt het speciale e-learning programma aan om het informatiebeveiligingsbewustzijn van werknemers te verhogen. Lees hier meer over de e-learning van BitSoldiers.