DearSOC: Waarom Den Haag?

DearSOC: Waarom Den Haag?

DearBytesBlogDearSOC: Waarom Den Haag?

woensdag 25 maart 2015

skyline of The Hague at dusk seen from WesteindeNa 10 jaar managed security services te leveren, bereikten we vorig jaar een mijlpaal: we groeiden uit ons jasje. Onze huisvesting in Beverwijk bood niet meer voldoende ruimte om de medewerkers te plaatsen die wij nodig hadden om aan de toenemende vraag te voldoen. Het was de aanleiding voor de nieuwe vestiging die wij dit jaar openen in Den Haag: ons Security Operations Center ofwel DearSOC.

Een veel terugkerende vraag die ik krijg, is: “Waarom Den Haag?“. En het leek mij leuk die eens via deze weg te beantwoorden.

Twee vestigingen

Allereerst is de keuze om überhaupt onze medewerkers te verdelen over twee locaties een stukje van het antwoord. Het hoofdkantoor van DearBytes is in Beverwijk gevestigd, op een plek waar wij ons al sinds 2010 erg thuis voelen. Een uitbreiding op deze plaats was dus in principe een mogelijkheid. Daar hebben wij echter vanaf gezien vooral omdat we een “perfecte” plaats voor ons SOC wilden hebben.

Daarbij kwamen we tot een aantal verbeterpunten:

  • Dynamiek passend bij een SOC met analisten
  • Aantrekkelijke locatie voor potentiële nieuwe medewerkers
  • Goede bereikbaarheid per OV

De dynamiek van een SOC

Ik geloof er heilig in dat de werkplek van een medewerker van cruciaal belang is voor diens gemoedstoestand en daarmee voor de kwaliteit van zijn/haar output. En dat geldt nog wel meer voor mensen die zich bezig moeten houden met het analyseren van computer code. Dat weet ik, omdat ik zelf jarenlang dit werk heb uitgevoerd binnen DearBytes. Ik weet dus hoe belangrijk het is om in de “flow-state” te verkeren. En dat de werkgever erbij gebaat is er alles aan te doen dat die flow-state bereikt en vastgehouden wordt.

De dynamiek van een typische kantooromgeving (in ons geval kantoortuin) is niet ideaal voor die flow-state. Te open, te druk, teveel afleiding. Perfect voor mensen in een functie waarin veel overleg nodig is, suboptimaal als je je moet kunnen concentreren. Beide bereiken in 1 gebouw is wellicht mogelijk, maar het moest dus in ieder geval anders dan wat we hadden.

Een andere uitleg is dat wij er alles aan willen doen dat onze SOC medewerkers zich thuis voelen op hun werkplek. Dat ze het naar hun zin hebben, en gewoon graag op werk zijn. Dit leidt tot het plezier dat kenmerkend is voor DearBytes, en waardoor wij zijn wie we zijn.

Demografie

BABYLON-SOC-black_whiteHet belangrijkste onderdeel van een SOC is niet het netwerk en ook niet de monitorwall. Nee, het zijn de mensen. Dat is althans onze benadering en ik denk dat we ons alleen daarmee al behoorlijk distantiëren van andere aanbieders met een “SOC”. We wisten dat we hard moesten gaan werven en dat we daarom het best midden in onze doelgroep konden zitten.

Het had om die reden ook Eindhoven of Enschede kunnen worden, want we wilden dichtbij een Technische Universiteit gaan zitten. Regio Den Haag (TU Delft) had echter van de drie de voorkeur omdat wij natuurlijk ook rekening te houden hadden met onze bestaande medewerkers. Een aantal van die medewerkers woont zelf in regio Den Haag dus een verhuizing die kant uit was zelfs alleen maar in hun voordeel.

We hebben in de wervingscampagne gemerkt dat we hier goed aan gedaan hebben. Want veel sollicitanten hebben nadrukkelijk aangegeven op de vacature gereageerd te hebben vanwege de locatie.

Bereikbaarheid OV

Ons kantoor in Beverwijk is gelegen op een zichtlocatie, maar (daardoor) minder goed bereikbaar per openbaar vervoer. We wisten dat potentiële nieuwe (jonge) medewerkers mogelijk aangewezen zouden zijn op OV en stimuleren het gebruik daarvan ook graag. Bovendien verwachten we regelmatig klanten te mogen ontvangen in ons SOC, waarvoor de reis ook zo laagdrempelig mogelijk moet zijn.

Cyber Security Hoofdstad van Europa

Wij geloven in het belang van publiek-private samenwerking in ons vakgebied. DearBytes zet dan ook actief in op kennisuitwisseling met partijen als het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en andere security dienstverleners zoals Fox IT, Digital Investigation en SurfRight. Daarnaast is DearBytes lid van The Hague Security Delta (HSD) dat specifiek is opgericht om de bedoelde samenwerking tot stand te brengen. Tenslotte is ook het European Cybercrime Centre (EC3) van Europol in Den Haag gevestigd.

De stad profileert zich al met al als de Cyber Security Hoofdstad van Europa en het is natuurlijk om allerlei redenen goed om daar middenin te zitten.

Haagse & Leidse Hogeschool

Bij DearBytes zijn we van oudsher op zoek naar natuurtalenten. We weten uit ervaring dat de beste programmeurs en analisten zichzelf wijs hebben gemaakt. Wetenschappelijk Onderwijs is voor diezelfde talenten misschien niet haalbaar of veel vaker: niet wenselijk. Wij geven precies die mensen een kans om zich in de praktijk te ontwikkelen tot security expert. Dat doen we al jaren.

Steeds vaker weten HBO studenten ons te vinden voor stage of afstudeerplekken. Daar staan we graag voor open. Andersom zijn wij al actief, en willen we nog actiever worden, om onze kennis en ervaring in te zetten om HBO opleidingen doorlopend te verbeteren.

De Haagse en Leidse Hogeschool bieden opleidingen op het vlak van IT security en wij zullen zeker de samenwerking met hen opzoeken als we eenmaal gesetteld zijn.

Tenslotte

Tot slot is Den Haag gewoon een hele leuke stad. We zitten direct aan het Centraal Station midden in de drukte van een grote stad. Met uitzicht op het Malieveld en het centrum. De gemeente Den Haag is zeer behulpzaam geweest in het selecteren van huisvesting. We kunnen lopend naar de Algemeen Overleggen van de Tweede Kamer. Met de tram naar Scheveningen en lopend naar volle terrassen op Het Plein.

Als onze mensen zich hier niet thuis zullen voelen, dan weet ik het niet meer!

Het enige dat we nog willen weten is wanneer Koninginnenach tegenwoordig is en of het nog steeds Koninginnenach heet. Wie het weet mag het zeggen op Twitter: @DearBytes.