De 5 belangrijkste malwaretrends volgens McAfee

De 5 belangrijkste malwaretrends volgens McAfee

DearBytesBlogDe 5 belangrijkste malwaretrends volgens McAfee

woensdag 18 april 2018

De dreiging van malware groeit, blijkt uit onderzoek van McAfee Labs. In de laatste drie maanden van 2017 registreerde het lab maar liefst acht nieuwe malwarevarianten per seconde. Volgens het rapport zijn dit de belangrijkste malwaretrends van dit moment:

 • PowerShell-malware
  Cybercriminelen zetten steeds vaker PowerShell-malware in. McAfee Labs zag in deze categorie een groei van maar liefst 267 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Bij zo’n aanval wordt bijvoorbeeld gebruikgemaakt van kwetsbaarheden in legitieme software zoals Microsoft Office.
 • Cryptominingmalware
  McAfee Labs waarschuwt ook voor de opkomst van miningmalware. Dit type malware heeft als doel om de rekenkracht van andermans computers te gebruiken voor het delven van cryptomunten. Een gerelateerde dreiging is malware die de locatie van cryptocoins achterhaalt en ze vervolgens steelt.
 • Verstorende ransomware
  Ransomware blijft een groot probleem. Naast een flinke groei wijst McAfee Labs op de creatieve aanvalstechnieken waarbij niet financieel gewin het hoofddoel is, maar het veroorzaken van chaos. Positief nieuws was er ook. Zo werden de vermeende daders achter de CTB Locker-ransomware gearresteerd.
 • Gezondheidszorg als doelwit
  Het aantal openbaar gemaakte datalekken in de gezondheidszorg verdubbelde in 2017 ten opzichte van 2016. Volgens experts van McAfee zijn veel incidenten het gevolg van onzorgvuldig handelen. Denk hierbij aan het niet volgen van best practices en het niet dichten van kwetsbaarheden in medische software.
 • Botnets Necurs en Gamut
  De botnets Necurs en Gamut waren samen goed voor 97 procent van het spambotnetverkeer. Necurs wordt onder meer gebruikt voor de distributie van ‘lonely girl’-spam en Locky-ransomware, Gamut voor phishingaanvallen waarin een baan in het vooruitzicht wordt gesteld. Beide botnets zijn te huur.

Het volledige rapport kun je via deze link downloaden.